Uzmanlardan hijyenik olmayan ürünlere karşı çocuklara yönelik uyarı geldi. Özellikle hijyen özelliği taşımayan soğuk ürün ve gıdaların çocuklar için beta mikrobu taşıdığı ve bademcik iltihaplanmasına yol açabileceği açıklandı. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlanan başta dondurma olmak üzere süt ve süt ürünü içeren soğuk gıdaların beta mikrobu nedeniyle çocuklara zarar verebileceğinin altını çizen yetkililer özellikle havaların ısındığı bu dönemde ailelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem yaptığı açıklamada beta enfeksiyonunu özellikle 5 – 15 yaş grubunda etkili olduğunu belirtirken boğaz şişmesi ve bademciklerde iltihaplanma ile sonuçlanabilecek olan hijyenik olmayan soğuk gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda beta enfeksiyonu riskinin yüksek olduğunu bu yüzden yaz aylarında tüketilecek olan süt içeren soğuk gıdalara karşı dikkatli davranılmasının çocukları güvende tutmanın ilk yolu olduğunu belirtiyor.
Erdem açıklamasında havaların ısınması ile birlikte daha çok tüketilmeye başlayan hijyenik olmayan süt içerikli soğuk içecekler ve dondurma gibi sık tüketilen gıdaların çocuklar için enfeksiyon kaynağı olduğunu, bademcik iltihaplanması dışında beta enfeksiyonunun sinüzit, orta kulakta iltihap, deri iltihabı, kemik iltihabı, rahim iltihabı, menenjit ve zatürre gibi birçok farklı hastalığa da yol açabileceğini belirtti. Kapalı alanlarda olan kişilerin bu mikroba karşı tehlike altında olduğu belirten Erdem görülmesi beklenen boğaz iltihaplanmasının diğer hastalıkların yanında en yumuşak kalanı olduğunu iletti.
Beta Mikrobu İnsanlardan İnsanlara Bulaşabiliyor
Pandemi ardından kısa sürede normal yaşama dönen insanların kapalı alanlarda maske takmaması ve sürekli olarak topluluk içinde AVM gibi mekanlarda dolaşmaya başlaması 2019 öncesinde sıkça görülen ama pandemi soyutlaması ile ortadan kalkan mikropların tekrar hızlıca yayılmasına neden oluyor. Beta mikrobu insanlardan insanlara bulaşabiliyor ve bu kapalı alanlarda çok daha hızlı çalışıyor. Okula giden çocukların yaklaşık %10’u bu mikrobu taşırken herhangi bir belirti taşımamaktadır. Ancak herhangi bir belirti olmamasına karşın taşıyıcı mikrobu başkalarına aktarabilmektedir.
Beta enfeksiyonu öncelikle boğaz ağrısı ve ateş ile kendini göstermektedir ve 2 gün gibi kısa süre içerisinde yutkunmada zorluk ve beslenme bozukluğu gibi etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Ateş çocuklarda ilk gün görülmeye başlayarak 38 derecenin üstünde seyretmektedir. Ateş ve boğaz ağrısı ile başlayan belirtilen 2 gün içerisinde yavaş yavaş karın ağrısını tetiklemekte ve bunun sonucunda bulantı ve kusma şikayetleri oluşmaya başlamaktadır. Beta enfeksiyonu olup olmadığı ise bademciklere bakarak anlaşılabilmektedir. Genellikle bademcik üzeri ve boğaz bölgesinde beyaz lekeler görülmekte bunun yanında da kızarıklık ve şişme izlenmektedir. Aynı zamanda boyun etrafına ve çene bölgesine bakıldığında lenf bezlerinin şiş olduğu görülmekte ve aşırı hassasiyet oluşmaktadır.
Beta Enfeksiyonu Tanısı
Beta enfeksiyonu tanısı diğer mikrop türlerinde olduğu gibi çeşitli yollarla ortaya çıkabilmektedir. Öncelikle yukarıda bahsedildiği gibi muayene bulguları sonucunda kan testi ve boğaz kültürü istenmektedir. Boğaz kültürü testi sonucunda mikrobun taşıyıcılığı da araştırılmaktadır. Klinik muayenelerde iltihabın bakteriyel boyunu araştırıldığı gibi antibiyotiklere yanıt verip vermediğini incelemekte ve kan testi ile birlikte tedavi uygulama süreci başlamaktadır. Diğer mikrop ve virüs türlerinde olduğu gibi antibiyotik tedavisi en etkili savaşma yöntemidir.
Her laboratuvarda boğaz kültürü yapılamadığı için bu testin kesinlikle yapılması gerektiği gibi bir sonuç bulunmamaktadır. Boğaz kültürünün yapılamaması durumunda da kan testleri aracılığı ile mikrobun türü ve büyüklüğü anlaşılabilmekte buna uygun tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Hastalığın tanısının koyulmasının ardından genellikle oral yolla antibiyotik tedavisi başlamaktadır ancak verilmesi gereken antibiyotik enjeksiyon ile de tavsiye edilebilmektedir. Bunun yanında özellikle çocuk hastalara ateş düşürücü ilaçlar başlanmaktadır. Diğer kullanımlarda olduğu gibi bu mikrop türünde de antibiyotik kullanım süreci 8-10 gün arasındadır. Hastalığın tedavisi sırasında beklenmedik bir apse görülmesi durumunda sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli ve apsenin boşaltılması beklenmelidir.
Beta Mikrobunda Akut Romatizmal Ateş Tehlikesi
Hastalığın atlatılmasının ardından bazı hastalarda çeşitli komplikasyonlar görülmektedir. Beta mikrobunda akut romatizmal ateş tehlikesi bulunmakla birlikte bu tehlike hastalığın tedavisinin ardından 2 hafta ile 3 ay içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Akut romatizmal ateş kalp iltihabını içerdiğinden ötürü hastanın uzun yıllar boyunca etkilenebileceği ciddi bir hastalıktır. Erden yaptığı açıklamada bazı hastalarda 2 hafta içe 3 ay gibi değişken bir süreç içerisinde ortaya çıkan böbrek iltihabı şikayetine de rastladıklarını belirterek bu durumun halk arasında genellikle eklemlerine vurmuş olarak tabir edilen bir rahatsız olduğunu söylüyor.
Erden bu komplikasyonların çok ciddi sağlık sorunları olduğunu ve acil müdahale gerektirdiğini hatırlatıyor. Bu yüzden tedavi sürecinin ardından hastanın kontrol altına tutulması özellikle yürüme de zorluk, kalp çarpıntısı, bayılma, göğüste ağrı, idrara çıkamama veya kanlı idrara çıkma durumu, bulantı – kusma gibi şikayetlerin görülmesi halinde hemen doktor kontrolüne gidilmesinin kalıcı bir zarar görmemesi adına şart olduğunu belirtiyor. Beta enfeksiyonu sonucunda çıkan bu belirtilen böbreklerde iltihap, kalpte iltihap gibi tedavisi çok daha güç olan diğer hastalıklara neden olabilmektedir.
Kaynak: DHA