Hamileler Dikkat! Yanlış İlaç Kullanımı Sakatlık Riskini Arttırıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelik sürecinde bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Prof. Dr. Mustafa Başbuğ American Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak ilaç kullanan her 16 gebeden en az birinin bilinçsiz veya mecburiyetten dolayı sakatlık riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Bu nedenle gebelik sürecinde kullanılacak her ilacın risk kategorisi hakkında kadın hastalıkları ve doğum doktoruna danışılması gerektiği vurgulandı.

Gebelikte İlaç Kullanımının Sakatlık Riskleri

Prof. Dr. Başbuğ önceden yapılan gözlemsel çalışmalara göre, ilaçların sakatlık riski açısından farklı risk kategorilerine ayrıldığını ifade etti.  İlacın içerdiği maddeye ek olarak gebelik haftası ilaca devam süresi ve ilacın fetusa ulaşma potansiyeli gibi faktörlerin de önemli olduğunu ifade etti. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında kullanılan ilaçların sakatlık riskine daha yatkın olduğu söylendi. Prof. Dr. Başbuğ ayrıca ilacın emiliminin de gebelikte kullanılacak ilaçların etkisini belirlemede önemli olduğunu belirtti. Ağız yoluyla alınan ilaçların emilmediği durumlarda zararlı olmadığına örnek olarak ishal tedavisi için kullanılan ilaçlar verildi. Ancak aynı maddeyi damar yoluyla vermek ilacın fetus üzerinde etkili olma olasılığını artırabilir.

Risk Gruplarının Önceden Belirlenmesi Gereklidir

Gebelikte antibiyotik kullanımıyla ilgili olarak Prof. Dr. Başbuğ plasentadan geçebilen ve fetal sakatlıklara neden olabilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanılabileceğini belirtti. Ancak antibiyotiklerin teratojenik etki potansiyeline plasentadan geçme potansiyeline yüksek dozlara ulaşma durumuna ve gebelik haftasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kronik hastalığı olan ve hamile kalan kadınların rutin olarak kullandıkları ilaçlar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Başbuğ hastalığını takip eden ve gebelik sürecindeki takibini yapacak olan hekimlerin birlikte çalışmasıyla sağlıklı bir bebek dünyaya gelebileceğini söyledi.

Hamile
Hamile

Gebelikte Antibiyotik Kullanımı ve İlacın Emilimi

Prof. Dr. Başbuğ ayrıca ilaç kullanımına bağlı hastalıkların doğumdan hemen sonra değil genellikle 6 ay ila 1 yıl içinde ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu nedenle bir ilacın kullanmadan önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya perinatologdan görüş alınması gerektiğini ve uygun ilaçların kullanılması gerektiğini vurguladı. Gebelik sürecinde ilaç kullanımı konusunda bilinçli olmanın çocuk sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mustafa Başbuğ gebelik sürecinde her ilacın risk grubunun önceden belirlenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Gebelerin bilinçli ilaç kullanımı için doktorlarıyla iletişimde olmaları gerektiğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hamileler Dikkat! Yanlış İlaç Kullanımı Sakatlık Riskini Arttırıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin