İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Litvanya-Vilnius Belediyesi’yle ortak bir projeye başladı. Şehirlerin iklim krizine uyumu konusunda iki belediye arasında bilgi ve uygulama paylaşımına dair zemin oluşturuldu.
Yeşil Mutabakat – Turklit (GEH) Platformu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Avrupa Birliği’nde özellikle dijital şehir, bölgesel enerji sistemleri gibi konularda başarılı çalışmalara imza atmış olan Litvanya – Vilnius Belediyesi’yle arasında Yeşil Mutabakat – Turklit (GEH) Platformu projesiyle şehirlerin iklim krizine uyumu konusunda bilgi ve uygulama paylaşımı zemini oluşturuldu.
Yeşil Mutabakat – Turklit (GEH) Platformu projesi kapsamında her iki belediyede ve ülke çapında yapılmış olan ve şehirlerin iklim değişikliğine uyumunu amaçlayan iyi ve başarılı dönüşüm uygulamaları karşılıklı olarak paylaşıldı.
GEH Platformu, Litvanya ve ülkemiz arasında uzun süreli uzman ve fikir alışverişini geliştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca bu platform, enerji ve iklim değişikliğine uyum uygulamalarını önemseyen diğer belediyeleri, üniversiteleri, özel sektörü, enstitüleri ve STK’ları biraya getiren yaratıcı bir platform olarak da konumlanmış durumda ve atık yönetimi, toplu taşıma, binalarda enerji verimliliği, akıllı şehir ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi konulara da odaklanmakta.
Karşılıklı Ziyaretler ve 4 Online Çalıştay Gerçekleştirildi
İBB ve Litvanya arasında yürütülen GEH Platformu Projesi doğrultusunda iki ülkenin ve özellikle de iki şehrin iklim krizine ve uyumuna yönelik önlem, eylem ve çözümlerinin paylaşılabilmesi amacıyla 4 online çalıştay gerçekleştirildi. Daha sonrasında ise İBB’nin enerji dönüşümü ve verimliliği ile yenilenebilir enerji uygulamalarını inceleyebilmek adına Litvanya Enerji Ajansı, Litvanya Enerji Bakanlığı, Vilnius Belediyesi uzmanları İstanbul’u ziyaret etti. Litvanya’dan gelen ekip ile İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, İBB Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü, İBB Enerji A.Ş, İSTAÇ, İSKİ gibi iştirak ve kurumlarla bazı toplantılar düzenlendi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, GEH Platformu projesinin İstanbul Büyük Şehir Belediye’sine önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek, proje kapsamından paylaşılacak olan süreçlerin, deneyimlerin, çağrıların ve AB’de yürütülen projelerin, İBB olarak yürüttükleri Sürdürülebilir Enerji İklim Eylem Planı (SECAP) ve Karbon Nötr ve Akıllı Şehir çalışmalarını hızlandıracağını söyledi.
Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, öncelikle Litvanya-Vilnius ve İBB birimleri ve iştirakleri arasında başlatılacak olan GEH Platformu’nun ilerleyen zamanlarda enerji dönüşümü ve iklim uyum ve eylemleri, akıllı ve sürdürülebilir şehir konularında çalışan belediyelerin, kurumların, şirketlerin, akademisyenlerin, meslek odalarının, ve STK’ların ortak bir biçimde proje gerçekleştirmeleri ve karşılıklı olarak işbirliği yapmalarına öncülük edeceğini belirtti.
2050 Yılında Toplam Küresel Nüfusun Yaklaşık Olarak Yüzde 68’i Şehirlerde Yaşayacak
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında toplam küresel nüfusun yaklaşık olarak yüzde 68’inin şehirlerde yaşayacağını vurgulayan Prof. Dr. Erdinçler, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda geliştirilecek olan politika, taahhüt ve uygulamalar hakkında kentlerin iş birliği yapmasının büyük bir değer taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Erdinçler, İBB’nin, İklim Eyleminin Geliştirilmesi, Akıllı Şehirler ve Dijital Dönüşüm, Kent Demokrasisi ve Göç başta olmak üzere Ekonomik İşbirliği gibi birçok çalışma alanını bünyesinde barındıran B40 Balkan Şehirleri Ağı’nın kurulmasına öncülük ettiğini ve ilk dönem başkanlığını yürüttüğünü söyledi. Hem ülkemizin hem de Avrupa’nın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul’da İBB olarak yürüttükleri iklim değişikliğine karşı mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erdinçler şunları söyledi;
”C40 İşbirliği ile ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’mızı hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. İklim Değişikliği Müdürlüğümüz İstanbul’un sera gazı envanterini hazırladı ve sabit enerji sektörünün en büyük sera gazı kaynağı olduğunu belirledi. Paydaşlarımız ile önceliklendirdiğimiz ve yayımladığımız azaltım ve uyum eylemlerinin izlenmesi için, iç ve dış paydaşlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’mızın çıktıları ve envanter çalışmalarımızın sonuçlarıyla ayrıca yürüttüğümüz ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’mızı 2023 yılı Haziran ayında tamamlamayı hedefliyoruz.”
İklim değişikliği konusunda farkındalık seviyesinin yükseldiğinin ve özel sektörün sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının arttığını gördüklerini belirten Erdinçler son olarak, GEH Platformu’nun iki ülke ve belediye arasındaki bilgi ve teknoloji paylaşımını desteleyerek, iki kentin de iklim değişikliğine karşı daha dirençli bir şekilde durmasına katkıda bulunacağına inandıklarını söyledi.
Kaynak : DHA