İstanbul‘da gerçekleşen dava kapsamında, İranlı rejim muhaliflerini Türkiye’den kaçırmaya çalıştıkları iddia edilen ve aralarında meslekten ihraç edilen savcı Davut Yılmaz ile savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam’ın da bulunduğu 6’sı tutuklu 16 sanığın yargılandığı davada, savcının mütalaası açıklandı.
Mütalaada, eski savcı Davut Yılmaz için ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 44 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer sanıkların ise 5 yıldan 57 yıla kadar değişen oranlarda cezalandırılması istendi.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Hakan Sağlam, Muharrem Sağlam ve bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu. Ancak tutuklu sanık Davut Yılmaz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) arızalı olduğu için duruşmaya katılamadı.
İranlı Rejim Muhaliflerini Kaçırma Davasında Savcı Mütalaasını Açıkladı
Savcının duruşmada açıkladığı esas hakkındaki mütalaaya göre, İran Nizam Ordusu’nun askeri istihbaratının dış operasyonlar birimi yetkilisi Seyid Mehdi Hossein’in, Türkiye’de İran İstihbarat saha sorumlusu Morteza Soltan Sanjari aracılığıyla İhsan Sağlam ile iletişim kurduğu belirtildi. Sanık Davut Yılmaz ise olay tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görevli olan Cumhuriyet Savcısı olarak İran istihbaratı ile irtibat halinde olduğu iddia edildi. Mütalaada, Davut Yılmaz’ın kamu otoritesinin imkanlarından faydalanarak İran istihbaratının planladığı muhaliflerin kaçırılması operasyonunda koordinasyon sağladığı ifade edildi. Ayrıca, sanığın gizli bilgilere erişim sağladığı ve suçun icrasını kolaylaştırmak amacıyla çakar sistemi ve Adalet Bakanlığı hakim-savcı logolu aracı İhsan Sağlam’a tahsis ettiği belirtildi.
Mütalaada İhsan Sağlam hakkında ise Türkiye’deki Morteza Soltan Sanjari ile Davut Yılmaz arasında bir ilişki kurarak bu ilişkiyi tesis ettiği belirtildi. İhsan Sağlam’ın Bysağlam Savunma Sanayi çatısı altında kendisini iş adamı ve diplomat olarak tanıttığı ve ‘Mikail-Angel’ kod ismini kullanarak çevresine güven aşıladığı ifade edildi. Ayrıca, mütalaada İhsan Sağlam’ın mağdurların kaçırılmasına yönelik eylemlere finansal ve lojistik destek sağladığı, sahte pasaport düzenlemesinde görev aldığı da ifade edildi.
Sanık eski savcı Davut Yılmaz için ise ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 17 yıldan 44,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Yılmaz’ın, mağdur Mohammed Rezai’ye karşı ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs’ suçundan ise beraati istendi. İhsan Sağlam için ise ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’, ‘Birden fazla kişiyle cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘Birden fazla kişiyle silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs’ suçlarından 22 yıldan 57 yıla kadar hapis cezası istendi.
Sanık Morteza Soltan Sanjari hakkında ise ‘Suç işlemek amacıyla örgüte üye olma’, ‘Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’, ‘Birden fazla kişiyle cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘Birden fazla kişiyle silahla kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs’ suçlarından 20 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 13 sanık hakkında ise 5 yıldan 57 yıla kadar değişen oranlarda cezalandırılma istendi.
Duruşma Ertelendi
Mütalaanın ardından tutuklu sanıklar, tahliyelerini ve mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep edildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek ertelendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise, eski Albay Mashali Firouze, eşi Arezou Saeidvand, oğulları Arıan Aminmavaneh, kaçırılmaya çalışılan eski İran Deniz Kuvvetleri Subayı Mohammed Rezaei ve ekonomist Shahnam Golshani “mağdur” olarak yer aldı.
İddianamede belirtildiğine göre, İran’da yakalama kararı bulunan Askeri İstihbarat Dış Operasyonlar Müdürü Seyed Mehdi Hosseini, İstihbarat Dış Operasyonlar Birimi Sorumlusu Ali Ghahramanıhajıabad ve Shahab Hosseini’nin talimatları doğrultusunda Morteza Soltan Sanjari’nin Türkiye’ye giriş yaptığı ifade edildi. Sanjari, İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması için Türkiye’de işbirlikçi ve suç örgütleri bulma göreviyle görevlendirildi. Sanjari, By Sağlam Savunma Şirketi’nin sahibi olduğu iddia edilen İhsan Sağlam ile tanıştı. İddianamede, İhsan Sağlam’ın kendisini iş adamı ve diplomat olarak tanıttığı ve ‘Mikail-Angel’ kod ismini kullanarak çevresine güven telkin etmeye çalıştığı ifade edildi. İddianameye göre, İhsan Sağlam’ın kardeşleri, kuzenleri ve sevgilisi Tuba Eren’den oluşan bir suç örgütünü yönettiği belirtildi.
52 Yıl 6 Aya Kadar Hapis Cezası Talep Edildi
İddianamede, savcı Davut Yılmaz’ın 2019-2022 yılları arasında İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması, istihbaratçılar ve İhsan Sağlam’ın ekibiyle işbirliği yaptığı ifade edildi. Yılmaz’ın, örgütün yasal ve bürokratik engelleri aşmasına yardımcı olduğu ve ortadan kaldırılmasını sağladığı belirtildi. İddianamede, şüphelilerin ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘Suç örgütüne üye olma’, ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme’, ‘Cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Davut Yılmaz için 23 yıldan 42 yıla kadar, İhsan Sağlam için ise 24 yıldan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 14 sanık için ise farklı oranlarda hapis cezaları istendi. Davut Yılmaz, Hakimler Savcılar Kurulu kararıyla meslekten ihraç edildi.