İşitme engelliler için mutlu haber İstanbul Tıp Fakültesi’nden geldi. İşitme engelliler, işitme yetilerini tekrardan geri kazanabilecekler. Özellikle ileri ve çok ileri derecede kaybı bulunan bireyler erken dönemlerde doğru bir yaklaşım ile birlikte duyma yetilerini tekrardan kazanabilecekler. Bu tedavilerin en başında koklear implant uygulamasının birçok işitme engelli birey için umut ışığı olduğu belirtiliyor.
İşitme Engelliler Tekrardan Duyma Yetilerini Kazanabilirler
İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalı görevlisi Prof. Dr. Yahya Güldiken Türkiye’de bulunan ve tam 2,5 milyon işitme engelli vatandaşımızı ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle ileri ve çok ileri işitme kaybı bulunan engelli bireyler için erken dönemde yapılacak koklear implant uygulamalarının bireylerin işitme yetilerinin tekrardan oluşabileceğini belirtti. Koklear implant uygulaması ile birlikte işitme engelliler tekrardan duyma yetilerini kazanabilirler.
Prof. Dr. Yahya yaptığı yazılı açıklamada işitme engelli bireylerin tekrardan işitme yetilerine kavuşabilmelerindeki en önemli adımın işitme kaybı modelinin belirlenmesi olduğunu vurguladı. İşitme kaybı iç, orta veya dış kulakta olabileceği gibi bir kulağı ya da iki kulağı da etkileyebilmektedir. Kayıp bu bölgelerden birinde oluşabileceği gibi aynı anda birkaç farklı bölgeden de kaynaklanıyor olabilir. En doğru çözümün bulunabilmesi için işitme kaybı tipi ve kaynağının doğru tespiti doğru tedavi açısından da çok büyük önem taşımaktadır.
İşitme Siniri Sağlıklıysa Koklear İmplant Uygulaması Yapılabilir
Tek bir işitme kaybı türü bulunmadığı ve herkese göre farklılık gösterebildiği için koklear implant uygulamasından önce işitme sinirinin sağlamlığı en önemli konunun başında gelmektedir. İşitme siniri sağlıklıysa koklear implant uygulaması yapılabilir ve işitme kaybı ortadan kalkarak işitme yetisi tekrardan kazandırılabilmektedir. Bu açıdan Yahya Güldiken, tedavi öncesi işitme kaybı derecesinin en önemli belirleyici olduğunun üstünü çizerek birçok işitme engelli bireye yeni bir umut ışığı olduğunun belirtiyor.
Hafif ve orta derece işitme kaybı bulunan bireyler işitme cihazları ile çözüm bulabiliyorken orta ve ileri derece işitme kaybı yaşayan bireylerin işitme cihazlarından tam anlamıyla randıman alamadıklarını belirten doktor bu bireylere yönelik olarak implant uygulamasının çok daha doğru bir tedavi yolu olduğunu söylüyor.
Koklear implant ile birlikte tekrar işitmenin mümkün olabiliyor. Bu açıdan biyonik kulak olarak da bilinen bu uygulamanın doğru kişilere erken dönemlerinde uygulanması çok büyük bir önem arz ediyor. Koklear implant normal bir işitme sistemi gibi çalışarak işitme kaybının olduğu bölümü paypas ederek çalışmaktadır. Bu şekilde işitme sinirleri doğru şekilde uyarılabilmekte ve ses netliği artmaktadır. Buda işitme engeli bulunan bireyim konuşmaları doğru şekilde anlamalarını sağlamaktadır.
Koklear İmplant Ücreti Devlet Tarafından Karşılanıyor
Koklear implant duyusal tüysü hücrelerin yaptığı görevi üstlenerek seslerin tekrardan algılanabilmesini sağlayan bir uygulamadır. İşitme cihazları ile arasındaki en büyük fark ise sesin netliğinin çok daha artmış olmasıdır. Bu kapsam altında özellikle ailelerin erken teşhis ve tedavide bilinçli olmaları ve başta çocuklar olmak üzere söz konusu tanı ve tedavinin uygulanabilmesi için vakit geçmeden doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. Yetişkin bireylerde de başarıya ulaşan bu uygulamanın işitme engeli bulunan çocukların hayatlarına daha doğru bir noktadan başlayabilmeleri ve başarılı bir birey olarak hayatlarına devam etmeleri açısından uzmanlar erken teşhis, doğru tedavi diyerek tüm işitme engelli bireyleri doktor kontrolüne davet ediyor.
Pahalı bir tedavi olmasının yanında işitme kaybı derecesi, tipi ve iç kulak durumuna göre koklear implant ücreti devlet tarafından karşılanıyor. Bu açıdan ailelerin bilinçlendirilmesi, erkan tanı fırsatının kaçırılmadan doktor kontrolüne gidilmesi, uygulamanın başarıya ulaşabilmesi açısından önem taşımaktadır.
Süreç İle Alakalı Merak Edilen Sorular İse Şunlar
Çocuğum implant sayesinde duyacak mı? Duyabilmesi için ne kadar süre gerekir?
İmplantın 4 yaşından önce yapılması önerilir. Çünkü erken yaşta yapılan implant, duyma ve konuşma becerilerinin daha hızlı gelişmesine yardımcı olur. İmplantın iç kısmı takıldıktan 2 hafta sonra dış kısmı da takılır ve bu noktadan itibaren çocuğunuz duymaya başlar. Zamanla konuşmayı da öğrenir. İmplant ne kadar erken yapılırsa başarı şansı o kadar yükselir.
İmplant sadece çocuklara mı yapılır? Yetişkinler de implant olabilir mi?
İşitmesi tamamen veya neredeyse tamamen kaybolmuş olan yetişkinler de implant olabilir. İç kulak ve işitme sinirinde ameliyata engel bir durum olmadığı sürece erişkinlere de implant yapılabilir.
İmplant olan yetişkinler ne zaman duymaya başlar?
İmplant olan yetişkinler de çocuklar gibi 2 hafta sonra dış kısmı takılır ve duymaya başlar. Ancak yetişkinlerin normale yakın duyabilmeleri ve insanlarla iletişim kurabilmeleri için iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır. Bu eğitimle en fazla 1 yıl içinde istenilen seviyeye ulaşılabilir.
Ameliyat ne kadar sürer ve hastanede kalma süresi nedir?
Ameliyat ortalama 1 saat kadar sürüyor ve hastanede 1 gece kalmanız gerekiyor.
Ameliyattan sonra ağrı hisseder miyim?
Ciddi bir ağrı olmaz basit ağrı kesicilerle ağrınızı azaltabilirsiniz.
İmplant dışarıdan belli olur mu?
Belli olur. İmplantın dış kısmı kulağınızın arkasına takılır ama iç kısmı kulağınızın içine yerleştirilir.
Pansumanlar nasıl ve ne kadar yapılır ve ameliyattan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Pansumanlar her gün bir hafta boyunca yapılır ve bu süre içinde antibiyotik almanız gerekir. 2 hafta sonra uzman odyolog tarafından dış kısmı takılır ve implantın ayarları yapılır.