Prof. Dr. Naci Görür, Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘’Depremlere Dirençli Şehirler Diyarbakır’’ adı çalıştaya konuşmacı olarak katıldı. Afet Bakanlığı’nın kurulmasıyla ilgili ilk açıklamalarda bulunanlardan olduğunu söyleyen Görür, ‘’Ülkemiz, siyaset üstü bir anlayışla 10-15 sene içerisinde depreme hazırlanabilir’’ dedi.
Diyarbakır’da Deprem Tehlikesi
Diyarbakır’da düzenlenen deprem çalıştayına katılan Yer Bilim Prof. Dr. Naci Görür şehirlerin depremlere dirençli hale getirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Bilim Akademisi’nin kurucu üyelerinden biri olan Prof. Dr. Görür, ‘’İnsanların depremle mücadele etmesi söz konusu değil. Peki, depremi engelleyemiyoruz diye ölmemiz mi gerekiyor. Ölmemiz gerekmiyorsa; yapmamız gereken şehirlerimizin depremlere karşı dirençli olmasıdır. Dirençli şehirlerin yapılması mümkündür. Diyarbakır için iki adet ciddi deprem tehdidi bulunmaktadır. Bu tehditlerden biri Bitlis ve Zagros sitürüdür, diğeri ise Doğu Anadolu’daki fay hattından gelmektedir’’ diye konuştu.
‘’Afet Bakanlığı’nın Kurulması Gerekmektedir’’
Türkiye’nin depremlerle mücadele etmesinin zamanının geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, ‘’Afet Bakanlığı’nın kurulmasıyla ilgili konuyu ilk söyleyenler arasında bulunuyorum. Afetten kastım ise öncelikle depremlerdir. Ülke olarak Afet Bakanlığı kurmamız, liyakat esasına dayalı şekilde çalışmasını sağlamız, ciddi olmamız, önemli bir bütçe sağlamamız ve siyaset üstünde olacak şekilde çalışması için anayasal bir yapı kurmamız gerekiyor. Bu sayede ülkemizi 10-15 sene içerisinde depreme hazırlayabiliriz. Ülkemizdeki herkes artık depremlere karşı mücadele etmemiz gerektiğinin farkına varmıştır’’ ifadelerini kullandı.
Naci Görür: ‘’7 ve Üzerinde Depremler Yaşanabilir’’
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Görür, ‘’Ülkemizin hemen her metrekaresinde deprem üretme potansiyeli bulunmaktadır’’ uyarısında bulundu. Bilim Akademisi üyesi Görür açıklamasına şu şekilde devam etti:
‘’Türkiye’nin jeolojik yapısı deprem üretme potansiyelindedir. Alp Himalaya Dağ Kuşağı’nda yer almaktayız. Bu yüzden her an 7 şiddetinde depremler meydana gelebilir. Depremlerin bugün olmaması bir gösterge değildir. Bugün değilse bile yarın olabilir. Deprem her an meydana gelebilir. Bir gün uyandığımızda ülkemizin farklı bir bölgesinde 7 şiddetinde deprem felaketi haberi alabiliriz. Yüzlerce hatta binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiğini öğrenebiliriz. Deprem bizim için sürpriz olmayacaktır. Ülkemizdeki herkesin inanç birliği içerisinde bu davaya katılması için çağrı yapıyorum. Depremin siyasetin üstünde olduğunu bilmeliyiz.’’