Prof. Dr. Naci Görür Deprem Açıklaması Yaptı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Naci Görür deprem konusunda yaptığı açıklamalar ile halı bilgilendirmeye devam ediyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde yapılan bir araştırmada su yalıtımı ve bina güvenliği arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre her 100 kişiden 45’i oturdukları binada su yalıtımı olup olmadığını bilmiyor. Bu durum bina güvenliği açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Su yalıtımı olmayan veya standartlara uygun yapılmayan binalardaki demir donatıların taşıma kapasitesi ise 10 yılda yüzde 66 oranında azalıyor.

Su Yalıtımının Önemi ve Bilinçsizlik Sorunu

Araştırmaya katılanların yüzde 28.4’ü oturdukları binada su sızıntısı küf gibi problemlerin olduğunu belirtiyor. Ancak sadece yüzde 2.2’si su yalıtımının depreme karşı dayanıklılık açısından önemli olduğunu düşünüyor. Deprem bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür suyun binalar için en tehlikeli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak yeraltında evin çevresindeki suyun varlığını bilmemizin önemini vurguluyor.

Korozyon Etkisiyle Demir Donatıların Azalan Taşıma Kapasitesi

Binaların temellerinin su yalıtımıyla korunmasının deprem zararlarını azalttığını belirten yalıtım firması yönetim kurulu üyesi Erhan Özdemir su yalıtımı olmayan veya eksik olan binalarda demir donatıların taşıma kapasitesinin korozyon etkisiyle 10 yılda yüzde 66 azaldığını ifade ediyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER Başkanı Levent Pelesen ise ülkede su yalıtımıyla ilgili bir yönetmeliğin bulunduğunu ancak uygulanmasının yetersiz olduğunu belirtiyor. Bu da yapılan binaların yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa edilip edilmediğini sorgulatıyor.

Prof. Dr. Naci Görür
Prof. Dr. Naci Görür

Yönetmelik Uygulamalarındaki Eksiklikler ve Denetim Sorunu

Deprem bilimcisi Naci Görür binaların temelinin önemine dikkat çekerek temelin görülmeyen ama en değerli bölüm olduğunu vurguluyor. Zemindeki suyun depremde en fazla yıkıma ve can kaybına neden olan unsurlardan biri olduğunu belirten Görür inşaat yapılırken zeminin su geçirmez hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bu araştırma sonuçları su yalıtımının bina güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Su yalıtımının eksik olduğu binalarda korozyon etkisiyle demir donatıların taşıma kapasitesi 10 yılda yüzde 66 azalıyor. Bu nedenle binaların su yalıtımı standartlara uygun bir şekilde yapılmalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Aksi halde deprem ve diğer doğal afetlerde yapısal güvenlik riski artar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Prof. Dr. Naci Görür Deprem Açıklaması Yaptı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin