Zorla Yerinden Edilenlerin Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yayınlanan raporda zorla yerinden gönderilenlerin sayısı rekora ulaştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR yayımladığı son raporunda 2022 yılında çatışma şiddet ve insan hakları ihlalleri sonucu 108,4 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini açıkladı. UNHCR’nin Küresel Eğilimler raporuna göre bu sayı bir önceki yıla göre 19 milyonluk bir artışı temsil ediyor. Ayrıca zorla yerinden edilenlerin sayısının Ekvador Hollanda ve Somali gibi ülkelerin nüfusundan daha fazla olduğu vurgulandı.

Ukrayna İşgaliyle 116 Milyon Kişi Yerinden Edildi

Raporda 2022’de mevcut ve yeni çıkan çatışmaların dünya genelinde insanların zorla yerinden edilmesine neden olduğu belirtildi. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 11,6 milyon Ukraynalının yerinden edildiği ifade edildi. Bu sayının 5,9 milyonunun ülke içinde yerinden edilenler 5,7 milyonunun ise komşu ülkelere sığındığı bilgisi raporda yer aldı.

Raporda Demokratik Kongo Cumhuriyeti Etiyopya ve Myanmar gibi ülkelerdeki çatışma ve güvensizlik ortamlarının devam ettiği veya yeniden alevlendiği ve her ülkede 1 milyondan fazla insanın zorla yerinden edildiği belirtildi.

Dünya Genelinde Çatışmalar Devam Ediyor 2022’de 19 Milyon Artış Gerçekleşti

UNHCR’nin verilerine göre dünya genelinde 2021 yılında toplam mülteci sayısı 271 milyon iken 2022’nin sonunda bu sayının 353 milyona yükseldiği kaydedildi. Bu artışın Ukrayna’dan kaçan mültecilerin etkisiyle kaydedilen en büyük yıllık artış olduğuna dikkat çekildi. Raporda Suriye Arap Cumhuriyeti 6,5 milyon Ukrayna 5,7 milyon ve Afganistan 5,7 milyon gibi ülkelerin mültecilerin çoğunu barındıran ülkeler olduğu ifade edildi.

Rekor sayıya ulaştı
Rekor sayıya ulaştı

2023’te Çatışmaların Devamıyla Yerinden Edilmelerin Sürmesi Bekleniyor

UNHCR yeni ve devam eden çatışmaların 2023 yılında da insanları zorla yerinden etmeye devam edeceğini belirtti. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sudan Myanmar ve Somali gibi ülkelerdeki çatışmaların insanları kaçmaya zorlayacağına vurgu yapıldı. Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın zaten kırılgan olan birçok ülkeyi olumsuz etkilediği ve Covid-19 salgınının etkileriyle birleşerek durumu daha da kötüleştirdiği belirtildi.

UNHCR bu sistemik risklere rağmen mültecilerin mümkün olduğunca ülkelerine yakın kalma eğilimini sürdüreceğini ifade etti. Zorla yerinden edilen insanların sayısındaki artış uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zorla Yerinden Edilenlerin Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin