İsveç’in NATO Üyeliği İçin Görüşmeler Başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili görüşmelere Türkiye ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmelere Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetleri katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 4’ncü Daima Ortak Mekanizma toplantısı gerçekleştirildi. NATO heyetinin de katıldığı toplantıda Türkiye, Finlandiya ve İsveç ülkelerinin heyetleri yer aldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç toplantıya ev sahipliği yaptı. İsveç’in NATO’ya alınması ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen toplantı dünya basınında da dikkat çekti.

Türkiye Ev Sahipliği Yaptı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıda İsveç’in taahhütleri uygulamasıyla ilgili ilerleme seviyesinin masaya yatırıldığı belirtildi.  4’ncü Daima Ortak Mekanizma toplantısında NATO heyetini Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen temsil ederken; İsveç’i Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson, Filandiya heyetini ise Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara  temsil etti.

 

NATO Toplantısı 5 Saat Sürdü

NATO heyeti, Türkiye, Finlandiya ve İsveç temsilcilerinin katıldığı Daima Ortak Mekanizma toplantısı 5 saat sürdü. 28 Haziran 2022’de gerçekleştirilen Madrid Zirvesi’nde imzalanan 3’lü anlaşma kapsamında 4’ncü toplantısının yapıldığı belirtildi. Türkiye’yi temsilen toplantıya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Burak Akçapar da katıldı. Türkiye temsilcilerinin başkanlık görevini üstlendiği NATO toplantısında; ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na bağlı temsilciler de yer aldı.

İsveç’in Taahhütleri Ele Alındı

Türkiye’nin ev sahipliğini üstlendiği ve 4’ncüsü gerçekleştirilen Daima Ortak Mekanizma toplantısının ana gündem maddesi İsveç’in Madrid Zirvesi’nde söz verdiği taahhütlerdeki ilerleme durumu oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘’İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki 3’lü muhtırada yer aldığı şekilde atılan adımlar değerlendirildi. Toplantıda ilk olarak İsveç’in 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni mevzuat görüşüldü. Terörizm ile mücadele konusunda uygulanan tedbirler, İsveç’te faaliyet gösteren terör örgütlerinin yansımaları somut örnekler çerçevesinde görüşüldü. Madrid Zirvesi’nde onaylanan 3’lü muhtıra kapsamında kayıtlara geçen İsveç’in taahhütlerinin uygulanabilirlik durumu ve ilerleme seviyesi değerlendirildi. Toplantıda aynı zamanda Daima Ortak Mekanizma çerçevesinde somut adımlar atılması üzerine çalışmaların devam etmesi ve önemi belirtilmiştir. 4 Nisan 2023’de üyeliği onaylanan Finlandiya’nın da toplantılara katılmaya devam etmesine karar verilmiştir. Finlandiya’nın toplantılara katılmasının önemine dikkat çekilmiş; NATO üyeliğinin onaylanmasından sonra da üyelerin terörle mücadele sürecinin takip edilmesinin sürdürüleceğine örnek olduğu ifade edilmiştir.’’

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsveç’in NATO Üyeliği İçin Görüşmeler Başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin