Tokat Başarısı İle Övgüyü Hak Ediyor! İhracat Başladı

featured
Tokat Kiraz Hasadı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ta kiraz hasadı başladı ve bu yılki ürünler 4 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde üretilen ‘0900’ adı verilen kirazlar normallerine göre iki kat daha iri olmalarıyla dikkat çekiyor. Bu kirazlar başta Rusya olmak üzere Almanya Irak ve İsviçre’ye gönderiliyor. Tokat’ın merkeze bağlı Akyamaç ve Kemalpaşa köylerinde yaklaşık 400 çiftçi kiraz ve şeftali üretimiyle Türkiye genelinde dikkate değer bir Pazar oluşturmaktadır.

Kaliteli ve Dayanıklı Tokat Kirazı Rusya, Almanya, Irak ve İsviçre’ye İhraç Ediliyor

Yılda 8 ile 10 bin ton arasında üretilen kirazlar özellikle Rusya Almanya Irak ve İsviçre gibi ülkelere ihraç ediliyor. Kiraz üreticisi ve meyve komisyoncusu Cuma Giden Tokat’ta kiraz hasadımız başladı. Anlaşmalı olduğumuz firmalar aracılığıyla yurt içi ve yurt dışına kirazlarımızı göndermeye başladık. Kalite ve boyutlarına göre düzenlemeler yapıyoruz. Rusya Almanya Irak ve İsviçre’ye ihraç etmeye başladık. Bu yıl geçen yıla göre üretimimiz biraz daha iyi. Kiraz kalitemiz daha güzel. 2022 yılında 8-10 bin ton arasında üretim gerçekleşti. Bu yıl ise 10 bin tonun üzerinde bir üretim bekliyoruz. Tokat’ın kirazı kaliteli ve dayanıklı olduğu için Türkiye genelinde her yere gönderiyoruz şeklinde konuştu.

Kiraz Hasadında Yüzde 15 Artış Bekleniyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin ise geçen yıla göre rekoltenin yüzde 15 oranında artmasının beklendiğini ve havaların güzel olmasının kiraz kalitesini olumlu etkilediğini belirtti. Şahin ayrıca bu yıl verimli bir hasat dönemi beklediklerini ifade etti. Bu köylerde yaşayan halkın yüzde 90’ı geçimini meyve üretiminden sağlarken hasat döneminde ise yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor.

Tokat Kiraz Hasadı
Tokat Kiraz Hasadı

 Kiraz Hasadında Rekolte Artışı ve İhracat Beklentisi

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin “Bu yılki kiraz hasadında geçen yıla göre yüzde 15’lik bir artış bekliyoruz. Havaların uygun olması kalitemizi olumlu yönde etkiledi. Üreticilerimiz anlaşmalı oldukları firmalar aracılığıyla Rusya Almanya Irak ve İsviçre gibi ülkelere kirazlarını gönderiyor.  Kirazı dayanıklılığı ve kalitesiyle öne çıkıyor bu nedenle Türkiye geneline yayılmış durumdayız. Verimli bir hasat dönemi geçirmeyi umuyoruz.” dedi. Bu yıl 10 bin tonun üzerinde bir üretim beklendiği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tokat Başarısı İle Övgüyü Hak Ediyor! İhracat Başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin