Maigne Sendromu, ani dönme hareketleriyle bel ve sırt bölgesini rahatlatma amacıyla yapılan hareketlerin neden olabildiği bir rahatsızlıktır. Bu sendrom, bel ağrısıyla başvuran hastaların yaklaşık yüzde 40’ında görülen bir durumdur. Torakolomber Geçiş Sendromu (TLGS) veya Maigne Sendromu olarak da adlandırılan bu sendrom, omurganın alt sırt-üst bel omurlarının birleşme noktasındaki fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkar.
Maigne Sendromu: Bel Ağrısının Az Bilinen Nedeni
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Neslihan Kurt Oktay, bu sendromun genellikle rotasyonel gövde döndürme hareketleri sonrasında başladığını ve ayakta dururken karşı tarafa yana eğilme ile ağrının arttığını belirtmektedir. Bu tür dönme hareketlerini yapan sporcular veya omurgalarına germe ve dönme hareketi yapan kişilerde sıklıkla görülmesine rağmen, toplumun her kesimindeki bireylerde de bu sorun ortaya çıkabilir. TLGS genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülse de gençlerde de ortaya çıkabilir.
Maigne Sendromunun Belirtileri ve Tanısı
Bu sendromun belirtileri çoğunlukla sırtta yer alan ağrıyla kendini göstermez. En sık görülen şikayet, bel ağrısıdır. Ağrı alt bel bölgesinde, leğen kemiğinin yanında, popo ve kaba ette, omurga ile leğen kemiği arasındaki sakroiliak eklem üzerinde yoğunlaşır. Bu nedenle, bel fıtığıyla ilişkili olan siyatik ağrısıyla sıkça karıştırılabilir. Maigne Sendromu, alt karın ağrısı, yan ağrısı, kasık ve testis ağrısı gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Şikayetler genellikle tek taraflı olup, bazen iki taraflı da olabilir. Ağrı, derin ve keskin karakterde olabilir, hafif veya şiddetli olabilir ve genellikle tekrarlayıcıdır.
Maigne Sendromunun Tedavisi ve Önemi
Bu sendromun tanısı bazen zor olabilir ve hastaların bel, leğen kemiği, popo kısmında hissettikleri ağrılar yanlışlıkla bel fıtığı gibi nedenlere bağlanabilir. Aynı şekilde, alt karın, kasık ve testis bölgesindeki ağrılar da kasık fıtığı veya varikosel gibi hastalıklarla karışabilir. Bu durumda tanı ve tedavi süreci uzayabilir ve gereksiz cerrahi operasyonlara yönlendir ilebilir. Bu nedenle, Maigne Sendromu şüphesi olan hastaların fizik tedavi hekimine başvurmaları önemlidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Neslihan Kurt Oktay, hastaların ayrıntılı bir fizik muayene ile değerlendirilmesinin doğru tanı açısından önemli olduğunu vurgulamaktadır.