Uzmanlar Uyarıyor! Kör Kalabilirsiniz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp gözün arka kısmını etkileyen retina hastalıklarının erken tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabileceğine dikkat çekti. Göz içi kanamaları retina yırtıkları ve dekolman gibi durumlarda erken müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Alp görme fonksiyonunun geri dönmemesi riskine de değindi. Bu nedenle görme kaybı gözün önünde gölgelenme veya uçuşmalar gibi şikayetler yaşandığında derhal uzman bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Retina Hastalıklarının Önemi ve Erken Müdahalenin Rolü

Retinanın görmeyi sağlayan önemli bir doku olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alp gözün arka kısmının sinirler ve damarlarla kaplı bir ağ tabaka olduğunu açıkladı. Diyabet veya yüksek tansiyon gibi kontrolsüz hastalıkların gözün arka kısmına zarar vererek görme kaybına yol açabileceğini belirtti. Travma veya yüksek miyopi gibi durumlarda ise retina tabakasındaki yırtılmaların zamanında fark edilmemesi halinde retina dekolmanına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Alp, bu tür durumlarda vitreoretinal cerrahi yöntemlerinin uygulanarak görme kaybının önlenebileceğini belirtti. Ayrıca özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli kontrollerini yaptırmalarının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli kontrollerini yaptırmalarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Alp kan şekeri düzensizliği olan kişilerde görme kaybı ve kalite azalması gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Kör Olma Nedenleri Açıklandı
Kör Olma Nedenleri Açıklandı

Retina Hastalıklarının Nedenleri ve Risk Faktörleri

Özellikle travma veya yüksek miyopiye bağlı yırtıklı retina dekolmanının hemen müdahale gerektirdiğini ifade etti. Tedaviye geç kalındığında hücrelerin daha fazla hasar görebileceğini ve hatta tedavi yapılsa bile görme fonksiyonunun geri dönmeyebileceğini söyledi. Prof. Dr. Alp retina hastalıklarının tedavisinde geç kalındığında anatomik olarak doku yeniden eski haline getirilse bile görme fonksiyonunun geri dönmediğini belirtti.

Retina Hastalıklarında Tedavi Seçenekleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sırasında hastaya göz içerisine gaz veya silikon gibi tampon maddelerin verilebileceğini açıkladı. Vitrektomi ameliyatı sonrasında gaz veya silikon bulunan hastaların doktorunun tavsiyelerine uygun hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Silikon uygulanan hastalarda silikonun birkaç ay sonra çıkarılması için ikinci bir cerrahi işlem gerekebileceğini belirtti.

Gaz kullanıldığında ise gazın zamanla kendiliğinden kaybolduğunu ancak gazın bulunduğu süre zarfında hastanın bazı kısıtlamalara tabi olabileceğini söyledi. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp erken teşhis ve tedavinin retina hastalıklarında hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak göz sağlığının korunması için düzenli kontrollerin yapılması gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlar Uyarıyor! Kör Kalabilirsiniz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin