Uzmanlar Uyardı; Yaz Ayında Egzersiz Yapmadan Önce Bol Su Tüketin

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyetisyen Ece Sungur, yaz ayında yapılan egzersizin kış ayına göre çok daha fazla sıvı kaybettirdiğini ifade ederek, “Yaz ayında spor yapmaya başlamadan önce 1 ila 1,5 bardak, spor yaparken de 15 dakika aralar ile yarım bardak su içilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Ayrıca vücut su kaybettiği zaman mineraller de kaybeder. Bunun için kaybedilen mineral ayran ve maden su ile alınmalıdır.” Dedi.

Diyetisyen Sungur, yaz ayının yaklaşması sebebiyle her geçen zaman su tüketimini arttırmamız gerektiğini söyledi. Ece Sungur, “Sıcaklık ve nem, dizinin gösterimiyle birlikte vücut ısısı gösterisini sergiliyor.” Metabolizma bu duruma pek alışık olmadığı için buna uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu yüzden su tüketmek ve bunun yanında dengeli ve düzenli beslenmek sağlığınız açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Bir insanın en çok sıvı kaybettiği dönem yaz dönemidir. Vücutta su azaldığı zaman bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı bu belirtilerden biridir. Yeteri kadar su tükettiğiniz zaman vücut ısısı da dengelenmiş olur. Ancak, su tüketirken suyun ısısı da önemlidir. Soğuk su tüketmek,  sindirim ve gaz sorunlarını ortaya çıkarır. Bu yüzden serin su tüketmek daha iyi olacaktır. Serin su içmek, sindirim ve gaz sorunlarının ortaya çıkmasını engelleyerek daha iyi sonuçlar ortaya çıkarır.

Su İhtiyacı Herkeste Farklıdır

 Ancak su ihtiyacı her insanda aynı değildir. Yaşa, cinsiyete, boya, havanın durumuna ve kişinin sağlık durumuna göre sıvı ihtiyacı kişilere göre değişiklik göstermektedir. Ancak sağlıklı bir birey günde net bir şekilde 1-1,5 litre su tüketmeye özen göstermelidir” dedi.

Egzersiz Yaparken Su Tüketmeyi Atlamak Çok Büyük Bir Hatadır

Diyetisyen Ece Sungur, yaz aylarında kişi spor yapmasa bile çok fazla sıvı kaybettiğini hatırlattı. Egzersize başlamadan önce 15 dakika boyunca bir bardak su içmek ve egzersiz yaparken her 15 dakikada bir ara vererek yarım bardak su tüketmek, su alımının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Ayrıca her şeyin fazlasının zarar olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Çok fazla su tüketmenin de zararları bulunmaktadır. Gereğinden fazla su tükettiğiniz zaman böbrekleriniz zarar görecektir ve vücutta ödem oluşmasına neden olacaktır. Bununla beraber baharatlı ve tuzlu besinleri tüketmek vücut ısısında artışa sebebiyet verecektir. Vücudun ısısını dengede tutmak için yemeklere pul biber, karabiber gibi baharatları eklemek yerine taze yeşilbiberi yemeklere kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Yağlı yemeklerden ve kızartma tarzı sağlıksız besinlerden mutlaka uzak durmak gerekir; bunun yerine daha sağlıklı bir besin için sıvı yağ yerine zeytinyağını yemeklerde kullanmak çok daha iyi olacaktır.

Sebzeye Daha Fazla Ağırlık Vermek Gerekir

Yaz aylarında kalorisi yüksek olan besinlerin daha az tüketilmesi gerektiğini ifade eden Sungur, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Haşlanmış yumurtan salatalar ile beraber de tüketilebilir. Yaz aylarında ağır bir yemek sindirim sistemine rahatsızlık vermektedir. Bunun için sıcak havalarda daha hafif bir şekilde beslenmek gerekmektedir. Bunun yanında dışarıda açıkta satılan besinleri kesinlikle tüketmemek gerekir. Hızlı bir şekilde bozulan et, yumurta, süt, balık gibi besinler açık bir yerde kesinlikle bekletilmemeli. Bozulma riski yüksek olan bu besinleri pişirirken hijyenik davranmak iyi olacaktır. Sıcak havalarda bu tür besinleri tüketirken de abartmamak gerekir. Eğer ağır bir besin tüketmek isteniyorsa da abartmadan tüketmek ve hijyenik bir şekilde hazırlamak ve pişirmek sağlığınız için çok daha fazla iyi olacaktır”. Açıklamalarında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlar Uyardı; Yaz Ayında Egzersiz Yapmadan Önce Bol Su Tüketin

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin