Midyat’taki 500 Yıllık Tarihi Çarşı Restore Edildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin’in Midyat ilçesindeki 500 yıllık çarşıdaki restorasyon çalışmaları tamamlandı. 15 bin metrekarelik alanda cephe iyileştirmesi yapılırken; 5 kilometrelik sokakta ise sağlıklaştırma çalışması tamamlandı.

Mardin’in Midyat ilçesindeki tarihi çarşı, Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından belirlenen şartlara uygun şekilde restore edildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Sokak Sağlıklaştırma Projesi ve Cephe İyileştirme çalışmaları sona erdi. Şanlıurfa Valisi ve Büyükşehir Beledi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş Midyat’taki restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Restorasyon Çalışmalarında İlk Etap Bitti

Müslüman, Ezidi ve Hristiyan inançlarına sahip vatandaşların huzur ve barış içerisinde yaşadığı Midyat, tarihi dokusu korunarak günümüze kadar ulaştı. Televizyon dizilerinin çekim mekanı olması ile birlikte popülerliği artan tarihi ilçe turistlerinde yoğun ilgisini çekti. Anadolu’nun en önemli tarihi kentleri arasında yer almış, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları Işıklar, Akçakaya ve Ortaçarşı mahallelerini kapsamaktadır. Cephe iyileştirme ve restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun korunmasına özen gösterildi. İlk etabı tamamlanan sokak iyileştirme projesi vatandaşlardan da tam not aldı.

Midyat Yeni Çehresine Kavuştu

Şanlıurfa Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ile birlikte Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz ve belediye personeli restorasyon çalışmalarını yakından incelemek için Işıklar Mahallesi’ni ziyaret etti. Işıklar, Ortaçarşı ve Akçakaya mahallelerinin de yer alan işyerlerinin dış cephesi restore edildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler tarafından sıva ve derz çalışmaları yapıldı; aykırı duvar ve doğramalar sökülerek görüntü kirliliği ortadan kaldırıldı. Restorasyon çalışmalarına uygun olarak geleneksel doku korundu; yeni duvarlar inşa edilerek, derz ve doğrama işlemleri yapıldı.

Turizm Merkezi Olacak

Midyat’taki restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi veren Şanlıurfa Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut, ‘’Hem tarihi ve geleneksel yapıyı korumaya özen gösterdik; hem de ilçemizi ziyaret eden turistlerin ilgisini çekecek ve bölgeden memnuniyetle ayrılmasını sağlayacak çalışmalar yaptık. Turizm bölgesi olarak değerlendirdiğimiz ilçemiz bizim için önem taşımaktadır. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sokak sağlıklaştırması, restorasyon ve cephe düzenleme gibi çalışmalarımızın Işıklar, Ortaçarşı ve Akçakaya mahallelerinin çehresini değiştirdiği görülüyor. 15 bin metrekarelik alanda cephe düzenlemesi yapıldı. 5 bin kilometrelik alanda ise sokak iyileştirmesi gerçekleştirildi. 500 yıllık tarihe sahip çarşı bölgesinde restorasyon çalışmaları yapıldı’’ şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Midyat’taki 500 Yıllık Tarihi Çarşı Restore Edildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin