Bodrum İçin Uyarı Geldi! Tehlike Büyük

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bodrum Muğla’nın ünlü turistik ilçesi olarak bilinirken son zamanlarda barajlardaki su seviyesinin alarm vermesiyle kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Mumcular ve Geyik barajlarındaki doluluk oranları yüzde 42’ye geriledi ve yaz aylarında su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik büyük şehirlerdeki taşkın etkilerine rağmen Bodrum’un bu dönemde yeterli yağış almadığını belirtti ve kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurguladı.

Barajlardaki Doluluk Oranı Yüzde 42’ye Geriledi

Bodrum’un önemli su kaynaklarından olan Mumcular ve Geyik barajlarında su seviyeleri yüzde 42 seviyesine kadar düşmüş durumda. Azalan yağışlar ve turizm sezonunda artan nüfus Bodrum’da su sıkıntısının tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Bu durumu değerlendiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik bahar döneminde Bodrum’un yeterli yağış almadığını ve son zamanlarda büyük şehirlerde yaşanan şiddetli yağışlara rağmen Bodrum’un bu durumdan etkilenmediğini belirtti.

Yaz Döneminde Su Kesintileri Bekleniyor

Doç. Dr. Özçelik kentsel alanlardaki taşkın etkilerine dikkat çekerek yağış rejimindeki düzensizlik nedeniyle bazı bölgelerde şiddetli ve kısa süreli yağışların sel felaketlerine yol açtığını ifade etti. Bu durumda rezervuarların dolduğunu ancak Bodrum’un bu dönemde yeterli yağış almadığını söyledi. Mumcular ve Geyik barajlarının doluluk oranlarındaki düşüş Bodrum’un içme suyu teminini tehlikeye atmaktadır.

Bodrum
Bodrum

Kalıcı Çözümler Bulunmalı: Bodrum’un Su Sorunu Artan Bir Tehlike

Bodrum’un su sorununa kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özçelik iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkabilmek için kentsel alanların altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. İletim hatlarında yaşanan patlamaların içme suyu iletim hattı kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj hatlarının bir arada ele alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca Bodrum’un yer altı su kaynaklarını kullanmanın da sınırlı olduğunu ifade etti.

Yaz aylarında su temininin büyük bir bölümünü tankerlerle sağlandığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Doç. Dr. Özçelik Bodrum’un su kaynaklarının korunması ve su temininin güvence altına alınması için kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurguladı. Bu şekilde Bodrum’un gelecek turizm sezonlarında su sıkıntısı yaşamadan turistlerini ağırlayabileceği ve yerel halkın günlük su ihtiyacının karşılanabileceği bir ortam oluşturulması önem taşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bodrum İçin Uyarı Geldi! Tehlike Büyük

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin