Kocaeli Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Prof. Dr. Ümit Meriç Oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli Kitap Fuarı görkemli bir açılış törenine sahne oldu. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen fuarın onur konuğu ise Prof. Dr. Ümit Meriç oldu. 7 ile 15 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek fuarın açılışına vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Meriç, ömrünün baharının kitaplar arasında geçtiğini belirtti.

Kitap Fuarı’na Yoğun İlgi

Kocaeli’nde kesintisiz şekilde 12 yıldır sürdürülen Kitap Fuarı bu yıl da kitapseverleri bir araya getirecek. Bugün düzenlenen açılış töreni ile kapılarını açan fuar 15 Ekim’e kadar devam edecek. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen fuara Prof. Dr. Ümit Meriç onur konuğu olarak katıldı. Açılış törenine Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ev sahipliği yaptı. Ayrıca, , Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de törene katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği kitap fuarının açılışında okuma ve öğrenme temaları öne çıkarıldı.

 

‘’Hayatım Kitaplar Arasında Geçti’’

Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki konuklara seslenen Prof. Dr. Ümit Meriç, ‘’Hayatımızdaki süre çok kısadır. Hatırlıyorum da okuma ve yazmayı bilmediğim dönemlerde babamın kütüphanesinde yer alan Shakespeare’n eserlerini incelerdim. Mihraptaki Kadınlar yazımın son noktasını ise dün koymuşum gibi geliyor. Ömrümün 77 baharlık döneminin 70 senesini kitaplar ve kağıtlarla geçirdim. Kalemle yalnız kaldım. Kitap Fuarının ziyaretçileri okumaya değer çok sayıda eser bulacaktır. Değerli yayınevlerinden yazarlara ve sahaflara kadar çok geniş bir meclis fuara katılım sağladı ’’ diye konuştu.

Ünlü yazar Cemil Meriç’in kızı olan Prof. Dr. Ümit Meriç babasıyla ilgili hatırlarını da paylaştı. İstanbul’un Kağıthane semtindeki Cemil Meriç ilkokulunun açılış gününü hatırladığını belirten Prof. Dr. Ümit Meriç, ‘’Açılış töreninde demiştim ki; babamın adını taşıyan okulun tam da Kağıthane semtinde olmasını çok doğal karşılıyorum. Zira, bizim evimiz de kağıtlardan oluşan bir haneydi. Babam vefat etmeden önce her gün ona kitap okudum. Babamın gözleri görmediği için günde 8 saatimi kitap okuyarak geçirdim. Henüz 8 yaşlarında bir çocuktum. Babam, gözlerini 38 yaşında kaybetmişti. Cemil Meriç öldüğünde ise ben 41 yaşına gelmiştim. Yani ilkokuldan lise dönemine kadar her gün ona kitap okudum’’ ifadelerini kullandı.

Kocaeli Belediye Başkanı’ndan Kitap Teşviki

Kitap okunan şehirlerin öneminden söz eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘’Şehirlerimizin kültür ve sanat hayatlarının zenginleşmesinde hem o şehirde okunan kitap sayısı hem de üretilen eserler etkili olmaktadır. Büyükşehir Belediyesi ve şahsım adına kitap okuma alışkanlığı kazanılmasını ve okuma sevgisinin oluşması adına teşvikte bulunuyoruz. Kitap Fuarımızı 2009 yılından itibaren büyük bir kararlılık ve ısrarlı şekilde sürdürüyoruz. Kitap fuarımız sadece Kocaeli’ni değil, İstanbul’dan Sakarya’ya, Bolu’dan Yalova’ya ve Bursa’ya kadar uzanıyor. O şehirlerden ziyaretçilerimiz oluyor. Marmara’yı kapsıyor. Şehrimizde son dönemde eser üreten ve düşünce sürecine katılan yazarların sayısı arttı’’ şeklinde konuştu.

‘’Bilimde Güçlü Olmalıyız’’

Türkiye’nin hem bilim hem de teknoloji alanında gelişim göstermesi gerektiğine dikkat çeken Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde ülkemiz bugünkü sınırlarına ulaşmıştır. Cumhuriyet kurulmuştur. Sanayi Devrimi sürecini ıskalamamıza; kan ve gözyaşlarıyla imtihan edilmemize, milyonlarca insanımızın mülteci konumuna gelmesine rağmen kudretli bir mücadeleyle devletimizin kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bilgilerle hafızalarımızı güçlü tutmalıyız. Bu sebeple hem bilim hem de teknoloji alanında gelişmeliyiz. Bağımsızlığın ve hürriyetin sağlanması için bu alanlarda güçlü olmamız gerekiyor. Bizim coğrafyamızda 40’ın üzerinde medeniyet yaşadı. Hiçbiri de kalıcı olamadı. Bu yüzden daha dikkatli olmamız; okumaya ve öğrenmeye daha çok önem vermemiz zorunluluktur. Tıpkı şehrimiz gibi üretme hedefimiz bulunmalıdır.’’

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Prof. Dr. Ümit Meriç Oldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin