Kuduz Tehlikesine Havadan Aşı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kuduz hastalığına karşı önemli bir adım atılıyor. Son dönemde kuduz vakalarındaki artış ve maalesef bazı ölümler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önlem almasını zorunlu kıldı. Bu doğrultuda başlatılan ‘Türkiye’de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları’ projesi, kuduzla mücadelede önemli bir adım olarak hayata geçiriliyor.

29 Farklı İldeki Yaban Hayatı Bölgelerine Atacak

Bakanlık, özel olarak hazırlanan ve içine kuduz aşıları yerleştirilmiş köfte halindeki yemleri uçaklar aracılığıyla 29 farklı ildeki yaban hayatı bölgelerine atacak. Bu bölgeler arasında Adana, Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli gibi şehirler bulunuyor.

İnsan Kayıplarının Üzücü Olduğuna Vurgu Yaptı

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, yaptığı açıklamada kuduzun hızla ölüme neden olan bir hastalık olduğunu belirtti. Son zamanlarda yaşanan insan kayıplarının üzücü olduğunu vurgulayan Köse, kuduz nedeniyle kaybedilen insan hayatlarını önlemenin önemli olduğunu ifade etti. Dünya genelinde gelişmiş ülkelerde kuduz hastalığının yok edildiğine dikkat çeken Köse, Türkiye’nin de bu ülkeler arasına katılabilmesi için önemli bir adımın atıldığını belirtti.

Kuduz
Kuduz

Köse, projenin sadece sokaktaki kediler ve köpeklerle sınırlı kalmayarak yaban hayatındaki hayvanları da kapsadığını söyledi. Yaban hayatındaki çakal, kurt, tilki gibi hayvanların da bu yöntemle aşılanarak ömür boyu kuduza karşı bağışıklık kazanacaklarını belirtti. Bu sayede yaban hayatından başlayan ve evcil hayvanlara, hatta insanlara kadar ulaşabilen kuduz zinciri kırılmış olacak.

Türkiye’de Yok Edilmesi Hedefleniyor

Bu önemli çalışma ile kuduzun Türkiye’de yok edilmesi hedefleniyor. Bu nedenle vatandaşlara yapılan uyarı ise doğada bulunan bu özel yemleri kesinlikle dokunmamaları yönünde. Proje, sadece insan sağlığı için değil, aynı zamanda ülkenin doğal yaşamını tehdit eden bu hastalığa karşı doğaya ve yaban hayatına yönelik de büyük bir koruma sağlıyor. Türkiye, bu proje ile kuduz hastalığıyla mücadelesinde büyük bir adım atmış olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuduz Tehlikesine Havadan Aşı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin