Yalova Dışa Bağımlılığı Azaltacak Hamleyi Yapıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalova yerli ve milli gül üretim üssüne dönüştü. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen gül ıslah çalışmaları sonucunda tescillenen yerli ve milli peyzaj gülü olan ‘Gülbağ 1071’ İstanbul’un park ve bahçelerini renklendirmeye hazırlanıyor. Bu proje kapsamında kullanılacak güllerin tamamı yerli üretim olacak ve laboratuvar ve üretim süreçleri Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülecek.

Yerli ve Milli Peyzaj Gülü Gülbağ 1071 İstanbul’un Park ve Bahçelerini Renklendirecek

Proje dahilinde tescil edilen dört gül çeşidi bulunmaktadır. Gülbağ 1071 Gonca 1961 Güneş 1919 ve Kurtuluş 77. Ayrıca Gülsarı 1923 Yiğit ve Gülce isimleriyle adlandırılan yeni gül çeşitlerinin tescili için başvurular yapılmıştır. Kasım ayında yetiştirildikleri arazilerden sökülen Gülbağ 1071 gülleri İstanbul’un park bahçe ve peyzaj alanlarına dikilecektir. Bu güller 7 ay boyunca bol çiçek verme özellikleriyle peyzaj alanları için büyük bir cazibe oluşturacaktır. Ayrıca kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunan dönemde az su talebi olan bitkiler arasında yer almaları ve sadece bakımla her yıl çiçek açmaları peyzaj uygulamalarında tercih edilme sebeplerinden biridir.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü İşbirliğiyle Gerçekleştiriliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB iştiraki olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü yerli bir gül çeşidi geliştirerek Türkiye’ye kazandırmak amacıyla ortak bir proje başlatmışlardır. Bu projenin sonucunda üretilen Gülbağ 1071 Türkiye’nin ilk yerli ve milli gülü olma özelliğine sahiptir. Proje kapsamında yerli gül üretimiyle dışa bağımlılığı sonlandırmayı hedefleyen ekip aynı zamanda kadın istihdamına da önem vererek büyük bir katkı sağlamaktadır.

Yalova Gül Üretimi
Yalova Gül Üretimi

Ekonomiye Katkı Sağlaması ve Kadın İstihdamına Destek Olmasıyla Önem Taşıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Bitki Üretim ve Planlama Şefi Ebru Al May projenin 2013 yılında ARGE çalışmalarıyla başlatıldığını ve 2020 yılında ilk üretimin gerçekleştiğini belirtmiştir. Bu yıl içinde 5bin adet Gülbağ 1071 türü gül teslim edileceğini söyleyen May 2022 yılında aşılamaları yapılarak 50 bin adet daha gülün dikime hazır hale getirileceğini ifade etti. İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak olan yerli güllerin ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin diğer şehirlerine ve hatta ihracata yönlendirilmesi planlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yalova Dışa Bağımlılığı Azaltacak Hamleyi Yapıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin