Obezitenin yaygın bir sorun olduğu Türkiye’de obezite cerrahisi konusunda uzmanlaşmış Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya obezitenin vücut üzerindeki etkilerini ve tedavi seçeneklerini açıkladı. Doç. Dr. Özdenkaya’ya göre paketli gıdaların kullanımı ve içerdikleri şeker obezitenin artmasının temel nedenlerindendir.
Obeziteye Etki Eden Faktörler ve Vücut Üzerindeki Yük
Obezite hastalarının her kilosunun dizlere ve omurgalara yaklaşık olarak 5 kilo yük bindirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özdenkaya obezitenin sadece kilo problemlerine değil kafa içi basınca bağ ağrılarına migren meme rahim ve kolon kanseri riskinin artmasına da yol açabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Özdemigre Türkiye’de obezitenin hızla arttığına ve yaklaşık olarak nüfusun yüzde 20’sinin obezite sınırında yer aldığına işaret etti. Çocuklarda obezite görülme sıklığının da arttığına vurgu yapan Özdenkaya düzensiz beslenme, değişen yaşam koşulları enerji alımını yakamama ve hızlı yeme gibi alışkanlıkların obezitenin altında yatan nedenler olduğunu söyledi.
Obezite Cerrahisi Tedavi Seçenekleri ve Başarı Oranları
Obezite cerrahisi için adayların en az 5 yıl boyunca belirli bir kilonun üzerinde olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özdenkaya hastaların öncelikle diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenme ve egzersiz denemeleri gerektiğini ifade etti. Ancak bu yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda obezite cerrahisini düşünmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Obezite cerrahisinde en yaygın kullanılan yöntemin tüp mide olduğunu belirten Doç. Dr. Özdenkaya, bu yöntemle mideyi küçük bir muz şekline getirerek yeme miktarını kısıtladıklarını açıkladı. Tüp mide ameliyatının kolay uygulanabilir ve emilim sorunlarına neden olmadığı için tercih edildiğini belirten Özdenkaya cerrahların yarısından fazlasının bu yöntemi tercih ettiğini söyledi. Bunun yanı sıra By-Pass yöntemlerinin de belirli aşamalarda ince bağırsakları devre dışı bıraktığını belirtti.
Obezite Cerrahisinde Tercih Edilen Yöntem Tüp Mide Ameliyatı
Doç. Dr. Özdenkaya, hiçbir cerrahi yöntemin ömür boyu ve yüzde 100 başarı garantisi olmadığını vurgulayarak obezite cerrahisinin ameliyat sonrasında hastaların istedikleri kilolara yüzde 90 ila 95 oranında inmelerini sağladığını belirtti. Ancak 3 ila 5 yıl sonra bazı hastaların yeme alışkanlıklarıyla ilgili sorunlar yaşayarak tekrar kilo alabileceklerini sözlerine ekledi.