Bağışçı Sayısı 822 Bin Oldu! Rekora Koşuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Kızılay 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü’nde önemli bir açıklama yaparak 2023 dönemine ilişkin kan bağışı verilerini paylaştı. Bu dönemde kan bağışı yapanların sayısı 360 binden fazla oldu ve düzenli kan bağışçısı sayısı 822 binden fazla oldu. Türk Kızılay hayati öneme sahip kan bağışının acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak gönüllü ve düzenli olarak kan bağışı yapan bağışçılara teşekkür etmek ve kan bağışı farkındalığı oluşturmak amacıyla her yıl 14 Haziran tarihini Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kutlamaktadır.

Gençler Arasında Kan Bağışı Farkındalığı Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü bu yılın sloganını Kan ver plazma ver hayatı paylaş sık sık paylaş olarak belirlemiştir. Türk Kızılay bu özel günde herkesi kan bağış merkezlerine davet ederek farkındalığı arttırmaktadır. 2023 verilerine göre 19-25 yaş aralığında gençler arasında kan bağışı farkındalığının yüksek olduğu görülmektedir. Bu dönemde 360 binden fazla insan ilk kez kan bağışında bulundu ve düzenli kan bağışçısı sayısı 822 binin üzerine çıktı.

 Dünya Kan Bağışçıları Günü’nde Sürekli Bağışın Önemi Vurgulandı

Kadın bağışçıların oranı yaklaşık yüzde 13 iken erkeklerin oranı ise yüzde 87’dir. Eğitim sıralamasında ise en fazla kan bağışı lise mezunları tarafından yapılmaktadır bunu lisans ve ilkokul mezunları takip etmektedir. Türk Kızılay ayrıca kök hücre bağışlarına ilişkin verileri de paylaşmıştır. Kemik iliği nakli gerektiren tedavilerde önemli bir rol oynayan kök hücre bağışları her geçen gün artmaktadır. 2023’ün ilk yarısında kök hücre bağışı adayları arasında 48 bin kayıt gerçekleşti ve aktif kök hücre adayı sayısı 980 bine yaklaştı.

Kızılay Kan Bağışçı Rekoru
Kızılay Kan Bağışçı Rekoru

Kök Hücre Bağışlarındaki Artış Devam Ediyor

Kök hücre bağışları için en fazla aday kaydı Ege Orta Akdeniz ve Güney Marmara bölgelerinde yapılmaktadır. Şimdiye kadar bağış yapanların yüzde 40’ını kadınlar yüzde 60’ını ise erkekler oluşturmaktadır. 14 Haziran tarihi A-B-O kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü Karl Landsteinerin doğum günü olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından gönüllü kan bağışçılarına atfedilen Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kabul edilmiştir. Türk Kızılay bu özel günde kan bağışının önemine dikkat çekmekte ve toplumun desteğini sağlamaya devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bağışçı Sayısı 822 Bin Oldu! Rekora Koşuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin