Elektrikli Araçlar Geleceğin Toplu Ulaşımını Şekillendiriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Toplu Taşıma Birliği (UITP) tarafından düzenlenen küresel zirvede toplu ulaşımda geleceğin teknolojisi olarak elektrikli araçlar öne çıktı. UITP’nin Kıdemli Direktörü Kaan Yıldızgöz Paris İklim Anlaşması’nın gerektirdiği sera gazı emisyonlarının azaltılması için fosil yakıtlı araçlardan elektrikli veya çevre dostu yakıt kullanan araçlara geçilmesi gerektiğini belirtti. Otobüs taşımacılığının bu geçişte önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Yıldızgöz dünyadaki toplu ulaşımın yüzde 83’ünün otobüs taşımacılığıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Elektrikli Araçlar İklim Değişikliğiyle Mücadelede Önemli Rol Oynuyor

UITP’nin 130 yıllık tarihine sahip olduğu ve dünya genelinde tüm toplu taşıma örgütlerini bir araya getirdiği belirtilirken Türkiye’nin toplu taşıma alanında ciddi yatırımlar ve çalışmalar gerçekleştiren bir ülke olduğu vurgulandı. Türkiye’nin UITP içindeki öneminin arttığına değinen Yıldızgöz bu yıl Türkiye’nin UITP’nin Avrasya bölgesine başkanlık yapacağını ve Metro İstanbul’un bölgeyi temsil edeceğini açıkladı. Zirvede elektrikli araç teknolojileri ön plana çıktı. Elektrikli otobüsler elektrikli taksiler otonom araçlar dijital ürünler ve akıllı kentler gibi yenilikçi teknolojilerin sergilendiği fuar büyük ilgi gördü.

Elektrikli Araçlar Toplu Ulaşımda Dönüşümün Anahtarı

 Kaan Yıldızgöz elektrikli araçların önemine değinerek küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması için otobüs taşımacılığında elektrikli araçlara geçişin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca taksi sektöründe de elektrikli araçların kullanımının önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de de elektrikli otobüslerin kullanılmaya başlandığı ancak tüm filonun elektrikli araçlara dönüşmesinin zaman alacağı ifade edildi.  Çin’in Şenzen şehrindeki örneğe atıfta bulunan Yıldızgöz yerel ve merkezi idareler arasında işbirliğinin önemine dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde trafik sıkışıklığının arttığına ve toplu taşımanın teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Özel araç kullanımının azaltılması toplu taşımanın daha fazla kullanılması ve trafik sorunlarının çözülmesi için önemlidir.

Elektrikli araçlar
Elektrikli araçlar

Pandemi Sonrası Toplu Taşıma ve Elektrikli Araçların Yükselişi

Kovid-19’un toplu taşıma üzerindeki etkisi de ele alındı ve toplu taşımanın teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı. Özellikle pandemi sonrasında toplu taşıma kullanımının yüzde 90’larda olduğu belirtildi. Özel araç kullanımının artmasıyla trafik sıkışıklığı sorunu ortaya çıktı. Bu nedenle toplu taşımanın teşvik edilmesi özel araç kullanımının azaltılması ve elektrikli araçların yaygınlaşması önemli hedefler arasında yer alıyor. Yeni teknolojiler ve akıllı kent çözümleri de bu dönüşüm sürecinde önemli rol oynuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elektrikli Araçlar Geleceğin Toplu Ulaşımını Şekillendiriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin