Hello Space’in İlk Test Cep Uydusu ‘İstanbul’ Uzaya Fırlatıldı

Hello Space'in İlk Test Cep Uydusu 'İstanbul' Uzaya Fırlatıldı
Hello Space'in İlk Test Cep Uydusu 'İstanbul' Uzaya Fırlatıldı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yılı Mayıs ayında kurulan uydu teknolojileri girişimi Hello Space, ‘İstanbul’ adlı ilk test cep uydusunun SpaceX’in Transporter-8 misyonu ile uzaya fırlatıldığını duyurdu. Böylelikle şirket, 1 yıl içerisinde en küçük uydu standardında cep uydusu üretip uzaya fırlatmış oldu.

Hello Space'in İlk Test Cep Uydusu 'İstanbul' Uzaya Fırlatıldı
Hello Space’in İlk Test Cep Uydusu ‘İstanbul’ Uzaya Fırlatıldı

Hello Space’in İlk Test Cep Uydusu ‘İstanbul’ Uzaya Fırlatıldı

Hello Space, ‘İstanbul’ adlı ilk test cep uydusunun SpaceX’in Transporter-8 misyonu ile uzaya fırlatıldığını duyurdu. Uydu teknolojileri girişimi olan şirket, böylelikle 1 yıl içerisinde en küçük uydu standardında cep uydusu üretip uzaya fırlatmış oldu.

Söz konusu şirket, uzayda kuracağı cep uydusu takım uydu ağı ile uçtan uca, kesintisiz bir şekilde IoT veri hizmetini sunmaya hazırlanıyor. Cep uydusu (pocketqube) standardında, 5cm x 5cm x 5cm’lik ölçüde üretilmiş olan İstanbul cep uydusu, bir avuca sığabilen boyutta uydu olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Yazılımı ve donanımı ülkemizde yapılan uydu, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde bulunan Hello Space yer istasyonundan takip edilecek. Ekip özel bir yazılımla, çalışma arkadaşlarının isimlerini test uydusunun içerisine yerleştirdi. Böylelikle İstanbul ile çalışanların isimleri de uzayda yerini alacak.

Söz konusu uydu, Transporter-8 misyonuyla Kaliforniya‘dan SpaceX’e ait Falcon9 roketi ile uzaya fırlatıldı. Üretim sürecine paralel olarak takım-uydu ağı yönetim ve kontrol merkezi olarak konumlanan Hello Space Yer İstasyonu, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde faaliyete geçti.

4 Test Uydusu Daha Geliyor

Uzaya göndermeyi planladığı cep uydular ile bir takım-uydu ağı kurmayı hedefleyen şirket, söz konusu hedefine yönelik ilk test uydusu İstanbul’un uzaya gönderilmesinin ardından, planlamalar doğrultusunda ekim ayında 4 yeni test uydusu daha göndermeye hazırlanıyor.

Bir uydunun üretim ve uzaya gönderim süresinin ortalama 2-2,5 seneyi bulduğunu ve yepyeni bir teknoloji olan cep uydusu teknolojilerindeki bilgi birikimleri ve takımlarının gücüyle bu süreyi 1 yıl gibi dünya genelinde görülmemiş bir süreye indirdiklerini belirten Hello Space Kurucu Ortağı ve CEO’su Muzaffer Duysal, ”Kısa zamanda kuracağımız takım-uydu ağıyla, bugün veri takibi zor olan okyanuslar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, üretim gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz darbant veri hizmeti sunan global bir girişim haline gelmeyi hedefliyoruz. İstanbul, girişimimizin ilk uydusu, fırlatılışı için çok heyecanlıyız.” dedi.

Duysal, yukarıdaki açıklamaları ek olarak, Hello Space’in son derece gelişmiş olan dar bant veri iletişimi teknolojisi sayesinde, uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak; enerji ve imalat, tarım, denizcilik ve lojistik endüstrilerinde güvenilir ve kesintisiz bir biçimde veri hizmeti sunacağını söyledi.

Duysal, Hello Space’e dair açıklamalarını şu cümleleriyle sonlandırdı;

”Mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan, insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ve okyanuslarda dahi nesnelerin interneti IoT hizmeti sunabilecek olan Hello Space, örneğin okyanuslardaki konteynerlerden lokasyon, kapsanamayan tarım arazilerinden nem, ısı gibi verileri, uydu teknolojileri aracılığıyla uçtan uca istikrarlı ve doğru sunarak iş ortaklarının verimliliğini artırabilecek.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hello Space’in İlk Test Cep Uydusu ‘İstanbul’ Uzaya Fırlatıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin