Karadeniz Fındığında Büyük Tehlike! Kimse Beklemiyordu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son iki aydır Karadeniz bölgesinde etkili olan yağışlar fındık üretiminde külleme hastalığı olarak bilinen bir soruna neden oldu. Ordu’da gerçekleştirilmeyen kimyasal müdahaleler fındık bahçelerindeki külleme hastalığının daha da yayılmasına sebep oldu. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça mayıs ve haziran aylarında bölgede 40 gün boyunca sürekli yağış olduğunu ve bu nedenle üreticilerin kimyasal mücadele yapamadıklarını belirtti. Bu durumun hastalığın yayılmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Akça bu yıl rekoltenin yüzde 10-15 arasında bir düşüş gösterebileceğini ifade etti.

Kimyasal Müdahale İmkansızlığı Hastalığın Yayılmasını Tetikliyor

Son dönemlerde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kış aylarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi fındık üreticileri için hastalıklar ve zararlı böceklerin artışına neden oldu. Fındık Türkiye’nin stratejik ürünlerinden biri olup yılda yaklaşık 500 bin ton üretilerek 110’dan fazla ülkeye ihracat edilmekte ve yaklaşık 3 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Ancak son yağışlarla birlikte çotanaklarda ve yapraklarda görülen külleme hastalığı hasat öncesi dönemde üreticileri endişelendirmektedir.

İklim Değişikliği ve Külleme Hastalığının Ekonomik Etkileri

Uzmanlar küresel ısınmanın iklim parametrelerini etkileyerek ani iklim değişikliklerine yol açtığına dikkat çekerek bu durumun verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini ve ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini vurgulayan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça durumu açıkladı. Son iki ayda Ordu’da sürekli yağan yağmurun üreticilerin kimyasal mücadele yapamamasına ve bu nedenle fındık bahçelerinde külleme hastalığının yayılmasına neden olduğunu belirtti. Akça yağışların ve nemin etkisiyle külleme hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Karadeniz Fındığı
Karadeniz Fındığı

Külleme Hastalığına Karşı Mekanik Mücadele Önem Kazanıyor

Beyaz yapıların çotanaklarda oluştuğunu belirten Akça özellikle dalların alt tarafında ve dip sürgünlerinde hastalığın daha yoğun olduğunu dile getirdi. Dip sürgünlerinin ve yabancı otların temizlenmesinin önemli olduğunu ifade eden Akça kimyasal mücadele yapılamasa bile mekanik mücadele ile külleme etkisini azaltmanın gerekliliğini vurguladı ve çiftçilere uyarıda bulundu. Ancak yapılamayan mücadelelerin bu yıl rekolte üzerinde yüzde 10-15 arasında bir düşüşe neden olabileceğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karadeniz Fındığında Büyük Tehlike! Kimse Beklemiyordu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin