Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda Öyle Bir Şey Bulundu Ki?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Miras ekibinin Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda gerçekleştirdiği kazı çalışmaları sonucunda 1500 yıllık 3 adet mezar steli bulundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat çalışmalar hakkında detayları paylaşarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne çok özel bir seri kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz dedi. Fatih ilçesinde bulunan Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda yapılan kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıktı.

Saraçhane Kazı Çalışmalarında Değerli Eserler Ortaya Çıkıyor

Kazı çalışmaları devam eden yapının kuzey bölümünde yapılan araştırmalarda yüzeyden yaklaşık 70 santimetre derinlikte farklı bir duvar kalıntısında devşirme malzeme olarak kullanılan 4 parça eser bulundu. Bu eserlerin 3 tanesinin mezar steli olduğu belirlendi.  Mezar stellerinde ölen kişinin statüsü mesleği ve ilgi alanlarına işaret eden çeşitli sembollerin yer aldığı ifade edildi.

Mezar Stelleri İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne Özel Bir Seri Kazandırıyor

Kazı alanında açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat Kazı ekibimiz kabartmalı ve rölyefli 3 mezar steline ulaştı. Bu buluntular İstanbul’un kent tarihi ve arkeolojik zenginliği açısından son derece önemlidir. Ne yazık ki İstanbul son 100 yılda hızlı bir tahribat süreci yaşamış ve birçok arkeolojik alan yok edilmiştir. Biz bu buluntularla İstanbul’un değerini göstermek ve tarihi kimliğine özen göstermenin faydalarını ortaya koymak istiyoruz şeklinde konuştu.

Polyeuktos Kazısı İle İstanbul’a Yeni Bir Arkeolojik Hazine Geliyor

Polat Polyeuktos’taki kazıda bulduğumuz bu eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri için özel bir seri oluşturacak. Mezar stellerinden birinde Geç Roma Dönemi’ne ait bir kadın figürü yer alıyor ve bu eser grubunu 3. Ve 5. Yüzyıl arasına tarihlendirebiliriz. Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede daha önce yapılmış ve oraya taşınmış yapıtlarda kullanılan malzemelere de rastlamaya başladık.

Saraçhane
Saraçhane

Bu buluntular bize o dönemde Polyeuktos Kilisesi’nin sınırlarını aşarak Roma Sarayı’na doğru gittiğimizi gösteriyor. Bu alan önemli bir kültürel mirasa sahiptir ve kazı çalışmalarının özenle sürdürülmesi gereken bir alandır dedi. Polat Polyeuktos kazısı İstanbullular ve turistler için açık bir müze ve arkeopark haline getirilerek tarih ve kültür deneyimi sunmayı hedefliyor. Arkeoparkın yaklaşık 2 ay içinde ziyaretçilere açılması planlanıyor. Bu keşifler İstanbul’un arkeolojik hazinelerle dolu olduğunu bir kez daha gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda Öyle Bir Şey Bulundu Ki?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin