Uyku sırasında nefesin 10 saniye ve daha fazla süre boyunca durmasının uyku apnesi olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Ege Akça, horlama ve uyku apnesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Horlama Ve Uyku Apnesinin Tedavisi Mümkün
Op. Dr. Mehmet Ege Akça, horlama ve uyku apnesinde tedavinin mümkün olduğunu belirterek, söz konusu sağlık sorunlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu
Uyku sırasında nefesin 10 saniye ve daha fazla süre ile durmasının uyku apnesi olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Ege Akça, horlamaların büyük bir çoğunluğunda uyku apnelerinin de tespit edildiğini söyledi.
Op. Dr. Akça, burada önemli olan şeyin horlama ve uyku apnesinin miktarının ve çeşidinin olduğunu belirterek, horlama ve uyku apnesine yönelik bilinen bazı yanlışların olduğunu vurguladı. Bu sağlık problemlerinin çoğu zaman burun tıkanıklığına bağlı olmadığını örnek gösteren Akça, horlamanın dilin ve küçük dilin bireyin uykusu sırasında arkaya düşmesine bağlı gerçekleştiğini ve bu nedenle uyku apnesinin çoğunlukla zayıf insanlarda değil kilolu insanlarda görüldüğünü ifade etti.
Obezite İle Uyku Apnesi Bağlantılı
Op. Dr. Akça, obezitenin günümüzde ciddi bir sorun olduğunu ve buna bağlı olarak da uyku apnesinin artığını belirterek, bireyin kilosunun da yaş ilerledikçe arttığını ve bu durumdan ötürü de uyku apnesinin daha çok ileri yaşlarda olan kişilerde görüldüğünü söyledi. Ayrıca Op. Dr. Akça, bu açıklamasına ek olarak şu ifadeleri kullandı;
”Ama buradaki asıl problem yaş değil. Uyku apnesinin günlük hayata yansımaları ise sabah uyandığınızda sanki hiç uyumamış gibi bir hal, yorgunluk, bununla gün içerisinde dikkat eksikliği, çocuklar için daha çok bilişsel fonksiyonlarda, okumayı öğrenmede, derse odaklanmada güçlük çekme gibi şeylerdir.”
Polisomografi (Uyku Testi)
Op. Dr. Akça, uyku apnesinin kişinin günlük yaşamında gündüz uyuklamalarına da sebep olabileceğini belirterek şunları söyledi;
”Haberlerde gördüğümüz trafikte uzun yol şoförleri ve tır şoförlerinin direksiyon başında uyuklayarak kazalara sebep olabildiğini biliyoruz. Bunların olmaması adına devletimiz tarafından belli bir kilo fazlası olan kişiler uyku apnesi açısından teste tutulur. Eğer uyku apnesi tespit edilirse bunun için tedavi aldıklarının belgelenmesini istemektedir. Öncelikle sadece hastalık, yorgunluk veya alkol alımı gibi dönemler dışında da bir kişinin sürekli bir uyku apnesi ve horlaması varsa öncelikle bir kulak burun boğaz muayenesi olması gerekmektedir. Ardından polisomografi denen bir uyku testimiz vardır. Bir hastanın bir gece hastanede yattığı ve sabah uyanıp işine gücüne gittiği, günlük hayat rutinlerini olumsuz etkilemeyen bir testtir.“
Op. Dr. Akça, uyku apnesine yönelik ortaya konan tedavilerden bahsederek, cihazla yapılan tedavilerin yanı sıra ameliyat tedavilerinin de yapılabildiğini belirterek; ”Bunlar genellikle yumuşak; damak, küçük dili ve dil kökünü içeren cerrahiler oluyor. Bunlara burun ameliyatları da eşlik edebiliyor.” dedi.
Uyku Apnesi Çocuklarda Da Görülebilir
Op. Dr. Akça, uyku apnesinin çocuklarda görülmesini geniz eti ve bademcik problemine bağladıklarını ve yapılan bazı araştırmalara göre; bazı çocuklarda, yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrasında büyüme hormonunun arttığının tespit edildiğini belirterek, bu durumdan ötürü ailelerin çocuklarındaki belirtilere dikkat ederek, erkenden doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Op. Dr. Akça, yukarıdaki açıklamasına ek olarak şunları da söyleyerek konuşmasını sonlandırdı;
“Horlamanın, uyku apnesinin şiddeti arttıkça bunun hayati önemi artmakta. Çünkü bizim hastalarımız genellikle daha ileri yaşlarda geliyorlar ve maalesef biraz daha gecikmiş, artık bu hastalığın kalbi ve akciğeri yorabildiği dönemlerine gelmiş oluyorlar. Onun için biz bunu mümkün olan ilk fırsatta yapılmasını istiyoruz.”