İş Bankası ve EFSE’den Kırsal Alanlara Yatırım: Mikro ve Küçük İşletmelere Tarımsal Finansman Sağlanacak

İş Bankası ve EFSE'den Kırsal Alanlara Yatırım
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İş Bankası, finans kuruluşu Finance in Motion ve danışmanlık firması Frankfurt School arasında tarım alanında yapılan faaliyetlere destek amacıyla imzalanan sponsorluk anlaşması kapsamında gerçekleştirilen ‘İmece Çalıştayları’nın dördüncüsü, ‘Tohum’ temasıyla İş Kuleleri’nde düzenlendi.

‘Bugünün Tohumu, Geleceğin Tarımı’ sloganıyla düzenlenen çalıştay, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler, tarım teknoloji girişimcileri, birlikler, kooperatifler ve öncü çiftçileri bir araya getirdi.

İş Bankası’nın İnternet Sitesinde Yayınlanacak

Çalıştay sonuç raporu, tohum alanında sürdürülebilirlik ve verimlilik artışını hedefleyen çalışmaları özetleyerek, İş Bankası’nın internet sitesinde yayınlanacak ve geniş bir kitleyle paylaşılacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, açılış konuşmasında, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi küresel olayların gıda tedarikinde belirsizliklere yol açtığını belirtti. Erdem, bu durumun geleceği farklı şekillerde planlama ihtiyacını ortaya çıkardığını vurgulayarak, tohumun dünya genelinde stratejik ve hayati bir mesele haline geldiğini ifade etti.

İzlem Erdem, son dönemde ihracat lehine dönen dengenin sevindirici olduğunu belirtti. Erdem, tohum alanında yaşanan bu gelişmenin yanı sıra genel olarak ihracatta da benzer bir eğilimin görüldüğünü ifade etti. İhracatta miktar bazında ciddi artışlar elde edildiğini ancak değer bazında aynı oranda bir artışın sağlanamadığını belirtti. İthalatta ise miktar bazındaki artışın daha düşük olmasına rağmen tutar bazında daha yüksek bir artışın görüldüğünü dile getirdi. Bu durumun, katma değerin ülkede kalmamasına yol açtığını vurguladı.

Katma Değerli Bir İhracat İçin Ar-Ge’nin Büyük Önem Taşıyor

Erdem, katma değerli ihracat için Ar-Ge’nin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, kalite odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Ürünlerin kalitesinin artırılmasıyla birlikte istenen fiyat seviyelerinin sağlanabileceğini belirtti. Bu nedenle Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin biyoçeşitlilik konusundaki yüksek potansiyelinin ortaya çıkması için verimlilik ve kalitenin artırılması gerektiğini vurgulayan Erdem, tohum çeşitliliği, tohum teknolojilerinin geliştirilmesi ve tohum ıslahı çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Bu adımların gerçek hayatta karşılık bulmasıyla birlikte tarım sektöründe daha ileriye taşınabileceğimizi ifade etti.

İzlem Erdem, İş Bankası’nın tarıma yönelik çalışmalarına değinerek, nedensel tarımsal ürünlerde karbon ayak izi ölçümü başlattıklarını hatırlattı. Ayrıca, Tarım İhtisas Şubeleri ve girişimcileri destekleyen programlarla teknolojiden güç alarak tarımı ve çiftçileri sürdürülebilir bir gelecek için desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

“Tohumculuğun Tarımsal Üretime Ve Ekonomimize Etkilerinin Her Geçen Yıl İyileşiyor”

Frankfurt School Of Finance Management Kıdemli Tarım Uzmanı İbrahim Oğuz da çalıştaya sunumuyla katılarak, Türkiye’de tohumculuk sektörünün önemli bir noktaya geldiğini ve tohumculuğun tarımsal üretime ve ekonomiye etkilerinin her geçen yıl iyileştiğini vurguladı. Oğuz, iklim değişikliği ve artan nüfus baskısıyla birlikte tohumculuğun gelecekte daha da stratejik bir konuma geleceğine dikkat çekerek, kamu ve özel sektör iş birliği yanı sıra finans kurumlarının da sektörü anlaması gerektiğini söyledi.

Finance in Motion Yatırım Yöneticisi Oğuz Bardak ise tohumculuk alanındaki yatırımların önemine vurgu yaparak, Avrupa Fonu (EFSE) aracılığıyla Güneydoğu Avrupa’da mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik kredi yatırımlarıyla sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı teşvik ettiklerini belirtti. Bardak, sürdürülebilirlik ve finansmana erişimin EFSE’nin değerleri ve yatırım stratejisinin merkezinde yer aldığını vurgulayarak, çiftçiler ve mikro işletmeler başta olmak üzere kırsal alanlara öncelik verdiklerini ifade etti. Ayrıca, EFSE’nin Türkiye’deki gıda arz güvenliğinin sürdürülebilirliği, tarım sektörünün iklim değişikliğine karşı direncinin arttırılabilmesi ve karbon salınımının azaltılması konularını önemsediğini belirtti ve İş Bankası ile birlikte bu çalıştayı desteklemekten önemli bir memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İş Bankası ve EFSE’den Kırsal Alanlara Yatırım: Mikro ve Küçük İşletmelere Tarımsal Finansman Sağlanacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin